Prăjitură de ovăz la cuptor

Actualizată în: 27 mai

Îți propunem un desert care poate să fie consumat ca atare, la micul-dejun sau de care te poți bucura în momentele în care vrei să îți îndulcești viața după o zi mai obositoare. Ca și celelalte rețete ale noastre, este ușor de preparat și este adaptat nevoilor speciale de dietă a pacienților oncologici. Este o rețetă care îți asigruă un aport mare de calorii, dar și fibre, pentru a ne asigura că tu ai parte de energia necesară pentru o nouă zi, dar și pentru a menține sistemul digestiv sănătos.

Prăjitura de ovăz este versatilă, o poți adapta după propriul gust. Desigur, poți prepara prăjitura într-o zi și apoi o poți consuma în zilele ce urmează.

Prăjitura cu ovăz este sănătoasă, are multe fibre și este excelentă pentru constipație. Gustul neutru și consitența suficient de moale o face potrivită pentru zilele când întâmpini dificultăți la înghițire.

Tuturor ne plac dulciurile, și prăjiturile nu fac excepție. Cu toate acestea, prăjiturile clasice au o mulțime de zahăr adăugat, alături de grăsimi saturate și alte substanțe care nu sunt foarte benefice organismului. Pe lângă asta, multe necesită un timp îndelungat de preparare și multă energie. În cazul în care te întrebai ce fel de desert sănătos poți să mănânci în timpul tratamentelor oncologice, dar și după, pentru a-ți menține starea de sănătate, ei bine, ai ajuns în locul potrivit.


Budincă de ovăz cu afine


Ingrediente


Ingredientele de mai jos pot să fie modificate după bunul plac. Ele au fost ajustate în așa fel încât aportul de calorii să fie mare și cantitatea de fibre să fie suficientă pentru a menține tranzitul intestinal în limite adecvate.

 • 300 g fulgi de ovăz

 • 150 ml iaurt grecesc 10% grăsime

 • 100 ml lapte pasteurizat (încearcă mereu pe perioada tratamentului să utilizezi lactate pasteurizate pentru a evita riscul unei infecții) - laptele poate să fie de vacă, dar poți utiliza și lapte vegetal, în funcție de preferințe

 • 4 linguri de ulei de cocos, dar poți utiliza și ulei de măsline

 • 50 g nuci mărunțite (după bunul plac, dacă e mai greu să înghiți, le poți mărunți până se fac ca o pudră sau poți să adaugi unt de arahide în schimb)

 • 1 banană pe care o mărunțești cu furculița sau în blender

 • 50 g fulgi de cocos

 • 50 g prune uscate (foarte bune pentru constipație și menținerea tranzitului în limite optime, dar dacă nu dorești, poți să le omiți sau să adaugi alte fructe uscate)

 • 5 linguri de miere, dar ajustezi în funcție de preferințe


Pași de urmat


Pentru această rețetă, începe cu preîncălzirea cuptorului la 180 grade celsius. Ulterior, pune o foaie de copt într-o tavă cu fund adânc și unge foaia cu ulei.

 1. În cazul în care utilizezi fructe proaspete în prăjitură, asigură-te că acestea sunt spălate meticulor înainte de a fi utilizate

 2. Mărunțește banana cu un blender și apoi adaugă toate celelalte ingrediente peste, până când obții o pastă de consistența unei budinci. Dacă nu ai această consistență, mai adaugă fie lapte, fie fulgi de ovăz.

 3. Dacă nu ai senzație de greață și dacă nu ești în perioada de chimioterapie, poți adăuga și esență de vanilie sau scorțișoară pentru mai multă aromă.

 4. Adaugă conținutil în tavă și pune totul la cuptor timp de 30 de minute sau până când conținutul s-a legat și nu mai curge.

 5. În cazul în care își este greață, încearcă să nu stai în bucătărie cât timp se coace prăjitura, pentru a nu amplifica senzația de greață

 6. Poți servi prăjitura caldă, dacă nu ai iritații la nivelul gurii, sau poți aștepta să se răcească și să adaugi iaurt grecesc pe ea, dacă dorești

Ne dorim să aflăm care este părerea ta în legătură cu această rețetă - lasă un comentariu mai jos și spune-ne dacă ți-a plăcut sau dacă ți-a fost de ajutor pe parcursul tratamentului oncologic.

2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate